Vegetariskt julbord - Långkål

Okej, jag har verkligen hållt inne min julpepp i över en månad, men nu är det nästan advent så nu kör vi! Tänkte vi skulle prata julmat. Jag gillar verkligen julmat, skulle kunna äta det flera dagar i rad. Vi har alltid haft ett ganska stort julbord på julafton, det är inte bara jansson, prinskorv och köttbullar direkt. Mina favoriter är räkomeletten, morfars sillar (fast min absoluta favorit är min svärmors sill med rödlök och dill), alla olika sorters lax och så rödkålssalladen som antaligen bara lagas i min släkt. Favoriterna är alltså mest fisk och skaldjur, inte så många gröna alternativ. Ärligt talat har vi inte så mycket grönt på julbordet, det är bara rödkålssalladen, varm rödkål, rödbetssallad och bruna bönor. Det borde vi ändra på! (Till släkten: Jag vill inte ta bort era julfavoriter, bara addera lite mer grönt.) Men det är svårt med vegetariskt på julbordet, jag tycker sällan de gröna maträtterna får den rätta julsmaken och jag vill inte använda klassiska julkryddor som saffran, kanel, nejlika och kryddpeppar för jag tycker helt enkelt inte om dessa kryddor i mat. Så jag tänkte ge mig själv en liten utmaning under december, nämligen laga vegetariska julmaträtter och till sist få till det perfekta vegetariskta julbordet. Ska sammanställa recepten några dagar innan julafton. Förresten, när jag skriver vegetariskt menar jag ovo-lakto.
 
Först ut är en grönkål som smakar som långkål utan att innehålla skinkspad.
 
Det som behövs är grönkål, smör, grädde, citron och salt. Jag har inga speciella mått, det är bara att höfta och smaka så blir det bra.
 
 
Börja med att ta bort stammen och dela grönkålen i halvstora delar. Stek grönkålen i smör. kålen ska stekas ganska hårt. Häll i grädde, knappt en deciliter. Pressa över citron, ungefär en matsked kanske. Koka ihop någon minut. Salta. Ät!
 
Fasen vad gott det blev! Ska absolut ha med detta på julbordet i år (och många år framöver).
 
Ätbart | | En kommentar |

Julbak

Den senaste tiden har jag haft helgmys med mina kompisar två helger i rad, jag har förfärats över USA:s valresultat, jag har firat fars och svärfars dag, jag har hämtat ut min nya telefon, jag har varit på bio två måndagar i rad, jag har bestämt mig för att jobba myårsafton, jag har varit på julmarknad, jag har köpt de första julklapparna och jag har julbakat. Bildbevis på det sistnämda kommer här:
 
 Pepparkaksbak hos mamma i helgen och lussekatter som jag bakade i onsdags. Jag är orimligt peppad på julen, det är jag i och för sig varje år, och i år ska jag försöka göra saker och ting i tid (bortsett från julpyntandet, det görs dagarna innan julafton). Gott att ha adventsfikat klart till första advent.
 
 
 
Ätbart | | Kommentera |

Lite allt möjligt

 
• Snön kom inatt, inte mycket men tillräckligt för att marken ska bli vit.
 
• Jag dricker ingefärsshots för att förhindra att den där hostan och det obehagliga i halsen ska bryta ut till en rejäl förkylning.
 
• Det är alla helgons helg och jag har tänkt lite extra på dem som inte finns kvar hos oss. Den jag tänkt allra mest på är faktiskt en väldigt speciell hund.
 
• Jag har insett att jag gillar vintertiden. När det börjar mörkna tänder jag en massa ljus i vardagsrummet och lyssnar på lugn musik.
 
• Sedan en månad tillbaka är det mest julmusik jag lyssnar på. Jill Johnssons julskiva samt Jul i folkton har varit mina favoriter i flera år.
 
• Åke och jag har börjat pyssla ihop. Han har fått en egen liten sax som han får klippa med under tillsyn. Så vi ritar, klipper och klistrar, i veckan har det bland annat blivit fladdermöss och spöken.
 
• Vi har köpt biljetter till Johnossi som spelar i Norrköping en fredag i mars. Kul att göra något tillsammans med ett gäng kompisar, det hör inte till vanligheten som småbarnsföräldrar. Måste bara fixa barnvakt också, men med sån här framförhållning borde det inte vara några problem.
 
 
Vardagligt | | Kommentera |
Upp