Vegetariskt julbord - Bruna bönor

Det här är en riktigt klassisk julrätt. Vegansk och glutenfri, men trots det verkar inte bruna bönor vara så poppis bland de vegetariska julborden. Jag har lärt mig att gilla bruna bönor och på mitt veggojulbord är den självklart med. 
 
Du behöver:
1 paket torkade bruna bönor (500 g)
1,5 l vatten
2 tsk salt
3-3,5 msk ljus sirap
2-2,5 msk ättiksprit (12%)
ev 1,5 msk potatismjöl
 
Gör såhär:
Skölj bönorna väl under rinnande vatten. Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller ca 10 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull. Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt. Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka. Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit. Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.

 
Ätbart | |
Upp