Pastagratäng med linser och blomkål
Här kommer ett recept på en riktigt god vegetarisk pastagratäng. Jag inspirerades av det här receptet som Elsa tipsade om för några dagar sedan. Det blev vääääldigt mycket mat. Gratängen blev både stor och mäktig och då fick bara 2/3 av såsen plats i formen. Så nu har vi flera matlådor pastagratäng och en proppfull låda sås, matlådorna kommer vi äta av resten av veckan och såsen fryser jag in, den kan ju användas till en mindre gratäng en annan dag.

Ingredienser
1 pkt pasta 400 g (jag valde mezze maniche)
Olivolja
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 burkar krossade tomater
4-5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
drygt 2 dl röda linser
1 st blomkålshuvud
2 dl grädde
1 msk flytande honung
salt
svartpeppar
cayennepeppar
paprikapulver
1 kruka persilja
ost
Gör såhär:
Koka pastan enligt paketets anvisning. Hacka löken och fräs den glansig i olivolja, tillsätt tomatpuré. Häll i krossade tomater, vatten, buljongtärningen, honung, salt och de röda linserna. Låt koka i 10 minuter. Mixa blomkålen i en matberedare och tillsätt dem och grädden i såsen. Låt koka i ytterligare 10 minuter. Smaka av med svartpeppar, cayennepeppar och paprikapulver och ev. mer salt om det behövs. Hacka persilja och riv ost. Blanda 2/3 av såsen med pasta i en ugnsfast form. Strö över persilja och sedan osten. Gratängen ska gratineras i ugnen på 200 grader tills osten fått fin färg.
Smakling måltid!