Kalasmaten

Vi hade födelsedagskalas för Åke i lördags. Alltså ett släktkalas, tycker han är för liten för barnkalas, det kan vänta tills han är runt fem år. Åke fick många fina presenter och vi bjöd på mat och tårta. Jag tycker det är lite klurigt att hitta på och laga mat till typ 20 personer. Är fortfarande inte så van vid att styra med såna kalas, när vi bodde i Jönköping hade vi inte plats att bjuda hem alla samtidigt så vi delade på vår familjer alternativt hade kalas hemma hos våra föräldrar. Maten vi bjöd på var i alla fall spansk tortilla, ugnstekta kyckligben, caprese, paprikaröra, ekologiska svarta urkärnade oliver (Åkes favvo!), grön sallad med två sorters sallater, selleri och gurka samt bröd, ostar och smör. Jag lagade mat hela förmiddagen och Henke städade samt ansvarade för tårtbottensbakning och sysselsatte Åke.
 
Tortillan tillagas vanligtvis i stekpanna men jag fyrdubblade receptet och tyckte därför det var smidigare att köra det i två formar i ugnen. Receptet hämtade jag KokKonstens Spanien & Portugal av Joyce Goldstein och för 6-8 personer behövs:
1,5 dl olivolja
1 kg mjölig potatis, skalad och skivad
salt och nymalen svartpeppar efter smak
2 gula lökar, skivade
6 ägg
1 stor paprika, grillad och skalad
hackad persilja
 
Värm olivoljan i en storstekpanna på svag värme. Lägg i hälften av potatisskivorna i stekpannan och stek tills de är mjuka men inte fått färg, tar ca 15-20 minuter (alltså inte helt smidigt att laga fyrdubbel sats!!). Lägg potatisen på ett fat, salta och peppra. Stek resten av potatisen. Stek löken i olivolja tills den blivit mjuk. Vispa ihop äggen, salta och peppra. Blanda i lök och paprika i äggsmeten och vänd ner potatisen. Värm olivolja i stor stekpanna på svag värme och häll i äggblandningen. Här valde jag att lägga det i ugnsformar istället och grädda i ugnen på 200 grader tills ytan för ett fin färg, tar ca 40 minuter. När tortillan tillagas i stekpanna ska den stekas tills den blir fast och guldgul, tar ca 8-10 minuter. Lägg sedan en tallrik över stekpannan och vänd upp tortillan på den. Låt tortillan glida tillbaka i stekpannan igen och fortsätt steka andra sidan på svag värme, ca 4 minuter. Garnera med hackad persilja.
 
Vi gjorde en klassisk gräddtårta till efterrätt. Recept på tårtbotten hittade vi i kakboken Sju sorters kakor och vi fyllde den med egengjord vaniljkräm, drottningssylt och hallonblåbärsgrädde som vi gjort genom att koka ihop frysta blåbär och hallon, sila bort kärnorna och koka en gång till med lite socker, låta svalna och sedan blanda med vispad grädde. Toppade tårtan med grädde, kiwi och hehe... godis. Fast födelsedagsbarnet fick inget godis på sin tårtbit, tror inte han fixat att tugga på dem. Han gillade verkligen tårtan, slukade första biten och ville ha mer. Bra betyg ändå. Jag tyckte också tårtan blev god, gräddtårta är underskattat.
 
 
Ätbart | |
Upp