Min julafton

 
För fem dagar sedan låg julklapparna fortfarande under granen. Det var julaftons morgon och huset var alldeles nypyntat.
 
Jag brukar gå upp tidigt på julafton, men det här året var jag så trött efter att ha varit uppe och pyntat huset till klockan två på natten (jag sa ju att huset var alldeles nypyntat!) så hela familjen tog sovmorgon och gick upp strax innan klockan nio. Åke fick öppna sina julstrumpeklappar och sedan dukade vi fram vörtbröd, skinka, lax, sill och risgrynsgröt till frukost. Och så apelsinjuice och kaffe.
 
Vid lunchtid packade vi ihop oss i bilen och åkte vi ut till min mormor och morfar som bor i ett 1700-talshus på landet.
 
Min lillebror Vidar och mormors och morfars tax Ida hängde på köksgolvet.
 
Mormor hade dukat med röda julduken och hyacinter i tomtekrukor, precis som hon brukar.
 
Det är viktigt att hålla tidschemat på julafton och klockan två var det dags att äta julbord. Det var jag, Henke, Åke, mina två bröder, mamma och pappa, mormor, morfar och farmor som åt tillsammans.
 
Strax innan klockan slog tre satte sig några av oss framför teven medan de andra dukade av bordet och fixade efterrätten.
 
En nyhet för i år var att vi fikade under tiden vi tittade på Kalle Ankas jul och inte efteråt.
 
Henke hade bakat en julig tårta med en smörkräm som smakade apelsin. Det är tredje året han bakar den till julafton och om ingen protesterar kommer han nog baka den nästa år också.
 
När Kalle var slut gick vi in i finrummet och väntade in mina kusiner.
 
Kusinerna kom och det gjorde också tomten efter en stund. Åke var hur cool som helst och visade in tomten i huset.
 
Alla fick var sitt paket av tomten och när tomten gått delade vi ut klapparna under granen.
 
Vi fick många fina julklappar och när alla paket var öppnade avslutade vi kvällen med risgrynsgröt och skinkmacka. Så var den julaftonen över och på något sätt känns det som att det snart är dags att fira igen, ett år går ju så fort. Tack för den här gången.
 
 
Festligt | | Kommentera |

Vegetariskt julbord - istället för sill (picklade grönsaker och palsternacka i senapssås)

Jag är ledsen att det typ bara blir en massa grön julmat här på bloggen, men jag hinner inte riktigt med att göra andra inlägg nu och jag vill gärna posta alla julrecept innan det blir jul. Ni förstår säkert. Jag hoppas att det inte blir alldeles för tjatigt. Nu är det dags för mina vegetariska varianter till sill.
 
Det absolut enklaste (och kanske godaste) är picklade grönsaker. Här har jag picklat rödlök med dill och blomkål. Till den picklade rödlöken skivade jag 2 rödlökar och hackade ett knippe dill och hällde sedan över en 1 2 3 lag, dv.s 1 del ättika (12 %), 2 delar socker och 3 delar vatten. Jag använde exakt 1,5 dl ättika, 3 dl socker och 4,5 dl vatten. Blandade ingredienserna till ättikslagen i en kastrull och värmde upp och rörde om tills sockret löstes upp. Lät lagen svalna och hällde den sedan över löken och dillen.
 
Till blomkålen använde jag en vinägerlag istället. Jag kokade upp 1 dl vitvinvinäger, 2 dl vatten och 1 dl socker och 5 lagerblad. Jag använde ungefär fjärdedels blomkålhuvud, delade blomkålen i små buketter, la dem i en burk och hällde över lagen.
 
Tänk på att picklade grönsaker behöver ligga i lagen några timmar innan severing.
 
Mitt andra "sillrecept" ersätter senapssillen eller den gravade laxen med hovmästarsås. Jag grejade med lite för många saker samtidigt som jag lagade den här rätten och råkade visst missa en ganska viktig ingrediens, matoljan... Gjorde faktiskt palsternacka i senapssås förra julen och då var det betydligt såsigare. Ni får läsa receptet noggrannare än vad jag gjorde idag.
 
Du behöver:
400 gram skalade palsternackor
3 msk skånsk senap
1 msk strösocker
1 msk ättika 12 %
2 msk hackad dill
3 msk matolja (fast det missade jag i all stress)
salt
1 dl tunnt skivade schalottenlöksringar
 
Gör såhär:
Skär palsternackorna i klyftor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten cirka 7 minuter. Kyl ner.
Rör samman senap, socker, ättika och hackad dill, tillsätt sedan matoljan droppvis. Smaka av med salt. Blanda ihop senapssås och palsternackor och tillsätt schalottenlök.

 
Ätbart | | Kommentera |

Vegetariskt julbord - Svampomelett

Nu är det inte många dagar kvar till julafton och inte många recept kvar i mitt vegetariska julbord. Det är inte lätt att fota så här års, idag känns det som att solen aldrig gick upp. Jag har i alla fall försökt mig på att fota en ugnsomelett med svampstuvning. Vanligtvis brukar vi ha omelett med räk- och dillstuvning på julbordet, men det funkar lika bra med svampstuvning.
 
Till äggstanningen behövs:
6 ägg
6 dl gräddmjöl
Salt
 
 Till stuvningen behövs:
ca 3 msk smör
ca 3-4 msk mjöl
ca 4 dl gräddmjölk
ca 500 gram färska champinjoner
Salt
Vitpeppar
(jag höftar alltid när det gäller stuvningen så jag har försökt uppskatta måtten, hoppas det stämmer någorlunda)
 
Gör såhär:
Värm gräddmjölken till äggstanningen. Blanda den varma gräddmjölken med ägg och salt. Häll i äggsmeten i en smörjd ugnsäker form. Grädda äggstanningen i mitten av ugnen i 200 °C i ca 25 minuter. Under tiden omeletten gräddas gör stuvningen. Skär champinjonerna och stek riktigt ordentligt tills svampen fått en fin brun färg. Smält smör i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt lite gräddmjölk i taget tills stuvningen fått rätt konsistens. Tänk på att stuvningen inte ska bli för rinnig/såsig. Lägg i champinjonerna i stuvningen och låt koka på svag värme ca 5 minuter. Salta och peppra efter smak. Bred ut stuvningen över omeletten.
 
 
Ätbart | | Kommentera |
Upp